Ventilator besed praznuje 13 let

Pred trinajstimi leti, 28.1.2022, se je rodila spletna revija Ventilator besed; revija za kulturo, vzgojo in izobraževanje. Slavnostni dogodek se je odvijal na Inštitutu Jožefa Štefana, v Ljubljani.

Prireditev je vodila glavna in odgovorna urednica Vladimira Rejc, pesnica in literarna publicistka. Predstavila je svoje sodelavce in idejo za ustanovitev spletne revije.

V trinajstih letih delovanja revije se je veliko zgodilo. Razširili smo številne rubrike. V sodelovanju s knjižnicami, založbami, šolami, galerijami, muzeji… smo organizirali številne nagradne literarne, likovne in fotografske natečaje. Predstavili smo mnogo knjižnih novitet, ki so izšle pri različnih založbah in pripravili nagradne igre. K sodelovanju smo pritegnili likovne in literarne ustvarjalce. Z njimi smo naredili portrete in intervjuje. Objavljamo prozo in poezijo. Bralke in bralce vseh starosti vzpodbujamo k branju in ustvarjanju. Obveščamo jih tudi o aktualnih dogodkih (otvoritve razstav, literarni večeri, gledališke in filmske premiere…). Prenovili smo spletno stran Ventilatorja besed, da je bolj prijazna in pregledna za bralke in bralce.

 

Vladimira Rejc, pesnica, literarna publicistka, avtorica knjig (Žepno ogledalce, Čarovnija pisanja-portreti slovenskih književnikov, Razgaljena bližina, Potovanje nemih obrazov, Zdrobljene misli), glavna in odgovorna urednica spletne revije Ventilator besed  – ob trinajsti obletnici aktivnega delovanja revije razmišlja:

»Celo življenje sem povezana s knjigami. Že kot deklica sem rada prisluhnila staršema, ki sta mi brala in pripovedovala.  Zelo hitro sem se naučila brati. Zahrepenela sem po pravljicah, zgodbah, ugankah in med njimi preživela veliko časa.

Skušala sem tudi sama kaj ustvariti. Mami, profesorica slovenskega jezika, dolgoletna mentorica bralne značke, velika ljubiteljica knjig, me je pri tem zelo vzpodbujala in navduševala. Velikokrat se spomnim na te dragocene trenutke, ki so pomembno vplivali in zaznamovali mojo ustvarjalno – poklicno  pot. Z mami sva ostali celo življenje povezani z literaturo. Zdaj pripravljam knjigo pesmi – zanjo.

Kot mlada ustvarjalka sem sodelovala na različnih literarnih natečajih. Nekaj let sem za Nedelo pripravljala portrete slovenskih ustvarjalcev (pesnikov, pisateljev, ilustratorjev). Prav tako sem poročala o novih knjigah. Razstavah.

Dogodkih. Za Našo ženo, Kaprico in Otrok in družina sem pripravljala različne članke. V tem obdobju se je rodilo nekaj mojih avtorskih knjig.

V meni je že nekaj let živela ideja, da ustvarim svojo spletno revijo. Tako se je pred trinajstimi leti rodil Ventilator besed, revija za kulturo, vzgojo in izobraževanje. V istem letu, kot moja hčerka, ki aktivno sodeluje z Ventilatorjem besed -s svojimi domiselnimi idejami in ustvarjalnostjo. Prav tako Dunja Krajnc, moja sodelavka in prijateljica, ki sem jo spoznala preko Nika Fajfarja in Urške…, ki sta sodelovala prav na začetku ustanovitve revije Ventilator besed.

Ventilator besed sodeluje s številnimi zanimivimi ustvarjalci. Povezuje se s številnimi založbami. Vzpodbuja zlasti ustvarjalnost med mladimi.«

 

Vladimira Rejc

 

Ob trinajsti obletnici aktivnega delovanja spletne revije Ventilator besed je Irena Ida Katarina Zupan razmišljala takole:

» Letošnje koledarsko leto je pri meni povezano s številko 13. Zakaj?

Natanko 1.5. bom dopolnila 13 let. 28.1. pa bo praznovala spletna revija Ventilator besed prav tako 13 let.

Z Ventilatorjem besed sem že nekaj časa povezana. Živim s starši, ki mi omogočajo, da razvijam svojo ustvarjalnost. Privlači me besedna, likovna in glasbena umetnost.

Preprosto rada – raziskujem življenje. Nizam zgodbe, misli, verze, uganke, ki jih objavljam v Ventilatorju besed. Zelo rada jih opremim s fotografijami, večkrat tudi likovno upodobim.

S svojo mami sem povezana tudi preko ustvarjanja z Ventilatorjem besed, kar me še posebej veseli. Ustvarjalnih idej mi vsekakor ne bo zmanjkalo…

Z njimi vas bom čim več krat presenetila…«

Irena Ida Katarina Zupan

 

Vladko in njeno hčerko Ido sem spoznala pred enajstimi leti. Povezala sta naju skupna prijatelja Urška in Niko. Na začetku sem za Ventilator besed pisala različne članke, imela pa sem tudi svojo kolumno o pisanju predvsem iz Dalmacije, Splita, kamor me je zanesla moja življenjska pot. Kasneje sem začela Vladki pomagati še pri urejanju spletne strani, vodenju natečajev, nagradnih iger, povezovanju z ostalimi založbami, predstavitvi njihovih knjig in drugih opravilih in idejah. Povezujeva se tudi z zamejci. Najino skupno vodilo je, da spodbujava ustvarjalnost najmlajših z likovnimi natečaji ter odpirava domišljijo starejših pri literarnih natečajih. S pozitivnimi mislimi, poezijo, prozo se trudiva prispevati k pozitivnejšem jutri. Leta 2020 je spletna revija dobila tudi novo podobo nad čemer sva obe zelo ponosni.  

Dunja Krajnc